Selasa, 28 Oktober 2014

makanan tradisional Jepun.

SUSHI

Sushi ialah salah satu makanan tradisional yang paling popular di Jepun, dan kini turut digemari di seluruh dunia. Sushi diperbuat daripada nasi bercuka dan dibubuh inti campuran ikan, makanan laut, sayur-sayuran atau telur. Inti tersebut boleh mentah, dimasak atau diperam. Asal-usul sushi tidak diketahui, tetapi teknik peraman ikan bersama nasi dipercayai berasal di Asia Tenggara pada abad ke-5 sebelum masihi. Dua aksara Cina untuk perkataan 'sushi', bererti 'ikan terperam' pertama digunakan di Jepun pada abad ke-8. Yohei Hanaya yang membuka gerai sushi di bandar Edo pada tahun 1800-an dikenali sebagai pencipta sushi gulungan tangan, atau nigiri sushi. Nigiri sushi kemudiannya menjadi lebih popular semasa zaman Perang Dunia Kedua.

Jenis[sunting | sunting sumber]

Bahan yang asas untuk pelbagai jenis sushi adalah nasi bercuka. Pelbagai jenis sushi diperbuat daripada inti dan topping yang berbeza, perasa, dan proses penyediaan mereka. Bahan-bahan yang sama namun proses penyediaan yang berbeza boleh mewujudkan keputusan yang sangat berbeza

Chirashizushi

Chirashizushi ialah semangkuk beras sushi yang dibubuh dengan pelbagai sashimi dan hiasan seperti sayur-sayuran. Edomae chirashizushi merupakan ramuan yang tidak dimasak yang dan disusun secara menarik di atas beras sushi dalam mangkuk. Tidak ada had atau formula yang telah ditetapkan untuk bahan-bahan yang perlu dibubuh dan ini adalah pilihan sama ada tukang masak tersebut atau kadang-kadang ditentukan oleh pelanggan. Chirashizushi sering dimakan kerana mudah mengisi perut, pantas dan mudah untuk disediakan. Chirashizushi sering berbeza-beza di rantau ini. Ia sering dimakan pada festival Hina Matsuri (sejenis perayaan pada bulan Mac setiap tahun yang diadakan untuk mendoakan pertumbuhan anak perempuan).

Makizushi

Makizushi ataupun 'sushi gulung', ialah satu silinder yang diisikan dengan beras sushi dan umumnya dibalut dengan Nori (rumpai laut), Makizushi biasanya dipotong untuk menjadi enam atau lapan keping untuk senang dimakan. Berikut adalah beberapa jenis makizushi:
Futomaki ialah sekeping silinder yang lebih besar, dan dibalutkan dengan Nori di luar. Diameter Futomaki biasanya di antara tiga dan empat sentimeter. Mereka sering disediakan dengan dua atau tiga bahan yang dipilih untuk memenuhi cita rasa pelanggan. Semasa perayaan Setsubun, Futomaki biasanya dimakan dalam bentuk silinder tanpa dipotong ke dalam bentuk kecil. Futomaki sering dimakan oleh vegetarian, tetapi ia boleh memasukkan bahan-bahan bukan vegetarian seperti telur ikan kecil dan tuna.
Temaki ialah kepingan Nori besar yang berbentuk kon di luar dan membalutkan bahan-bahan di dalamnya. Panjang Temaki adalah kira-kira sepuluh sentimeter dan dimakan dengan jari kerana ia terlalu janggal untuk dimakan dengan menggunakan penyepit. Untuk mengekalkan rasa dan tekstur yang optimum, Temaki mesti dimakan dengan cepat selepas disediakan kerana kon Nori tidak lama lagi akan menjadi lembap dan agak sukar untuk digigit.
Uramaki ialah silinder bersaiz sederhana dengan mempunyai dua atau lebih bahan di dalam intinya. Uramaki telah berbeza daripada makimono lain kerana beras sushi-nya adalah di luar dan Nori di dalam beras tersebut. Ia boleh disediakan dengan inti yang berlainan seperti tuna, ketam, daging, mayonis, timun atau lobak merah. Uramaki tidak begitu popular di Jepun dan Uramaki susah dipegang dengan jari. Walaubagaimanapun, orang Barat yang tidak suka warna hitam makimono dengan kulit Nori di luar, Uramaki telah menjadi lebih popular di negara-negara Barat.

Inarizushi[sunting | sunting sumber]

Bentuk Inarizushi adalah seperti poket tauhu goreng yang dipenuhi dengan sushi beras. Ia dinamakan sempena Tuhan Shinto - Inari, yang dipercayai mempunyai kegemaran terhadap tauhu goreng. Inarizushi amat popular di Hawaii dan dikenali sebagai 'sushi kon' di sana.


Nigirizushi[sunting | sunting sumber]

Nigirizushi terdiri daripada timbunan bujur beras sushi. Tukang masak akan menekan beras sushi di antara tapak tangan untuk dijadikan ke bentuk segi empat panjang. Nigirizushi biasanya dibubuhkan dengan sedikit wasabi, dan bahan-bahan seperti Neta dibubuh di atas beras sushi. Neta adalah ikan-ikan seperti salmon, tuna atau makanan lautan lain-lain. Apabila dipesan secara berasingan, nigiri umumnya disampaikan secara berpasangan.
Gunkanmaki adalah jenis nigirizushi khas: bentuknya bujur, dibuat daripada beras sushi yang mempunyai jalur "Nori" yang dibalutkan di sekeliling perimeternya untuk membentuk sebuah kapal yang dipenuhi dengan beberapa bahan yang lembut atau dicincang halus seperti telur ikan, tiram, landak laut, jagung dengan mayonis, dan telur puyuh.
Temarizushi is a ball-shaped sushi made by pressing rice and fish into a ball-shaped form by hand using a plastic wrap. They are quite easy to make and thus a good starting point for beginners.
Temarizushi adalah sushi berbentuk bola yang disediakan dengan menekan beras dan ikan ke dalam bentuk yang berbentuk bola dengan menggunakan tangan. Mereka adalah agak mudah untuk disediakan dan oleh itu titik permulaan yang baik untuk pelajar baru.

Pemakanan[sunting | sunting sumber]

Bahan-bahan utama sushi Jepun tradisional terdiri daripada ikan mentah dan beras, yang mempunyai lemak yang rendah serta protein yang tinggi.
Makanan lautan mengandungi tahap Omega-3 yang agak tinggi. Sushi sering dihidangkan dengan bahan mentah, tiada lemak masak diperkenalkan semasa penyediaan. Sesetengah bahan-bahan bukan tradisional seperti keju dan mayonis yang kadang-kadang dijumpai dalam hidangan sushi ala Barat boleh meningkatkan jumlah lemak yang ketara.
Vitamin dan mineral juga didapati dalam kebanyakan makanan laut dan sayur-sayuran yang digunakan dalam penyediaan sushi. Kandungan nutrisi adalah bergantung kepada bahan-bahan yang digunakan. Sebagai contoh, udang kaya dengan kalsium dan iodin, manakala salmon kaya dengan Vitamin D. Nori yang digunakan untuk membalutkan sushi kaya dalam kedua-dua nutrien tersebut. Sayur-sayuran lain yang dibalut dalam sushi juga menawarkan pelbagai vitamin dan mineral.
Karbohidrat terdapat dalam nasi dan sayur-sayuran. Sesetengah bahan-bahan bukan tradisional boleh meningkatkan tahap karbohidrat yang agak tinggi.

Etika[sunting | sunting sumber]

Biasanya sashimi selalu dimakan dengan menggunakan penyepit, namun nigirizushi dimakan dengan menggunakan jari, walaupun dalam persekitaran yang formal. Walaupun ia biasanya dihidangkan di ata piring hitam kecil dengan ulam untuk dicelup, sushi juga boleh disampaikan dalam satu kotak dengan petak kecil yang memegang pelbagai hidangan makan.
Sushi biasanya dihidangkan bersama-sama dengan hidangan sos kecil. Sushi dicadangkan untuk mencelup bahannya dengan kicap tetapi bukan beras. Ini adalah beras akan menyerap kicap yang terlalu banyak dan akan runtuh. Bahan yang mempunyai sos mereka tersendiri (seperti belut) tidak boleh dicelup dengan kicap.

1 ulasan:

  1. sushi lazat dimakan.Tetapi....jangan makan selalu.....kerana ada bahan mentah iaitu ikan.

    BalasPadam