Masakan Inggeris
Masakan Inggeris dibentuk oleh cuaca sederhana, geografi dan sejarah negaranya. Yang kemudian ini termasuk interaksi dengan negara-negara Eropah lain, dan pengimportan ramuan dan gagasan dari tempat-tempat seperti Amerika Utara, China danIndia sewaktu zaman Empayar British dan sebagai akibat imigrasi selepas perang.
Sejak zaman moden awal makanan England secara bersejarah dicirikan oleh pendekatan sederhana dan penggantungan pada kualiti tinggi hasil semula jadi. Ini, dalam bukan bahagian kecil dipengaruh oleh warisan Puritan England, telah mengakibatkan suatu masakan tradisional yang cenderung untuk berubah arah daripada perisa kuat, sepertibawang putih, dan penghindaran sos kompleks yang pada umumnya dikaitkan dengan hubungan politik Benua Katolik[1].
Makanan tradisionalnya mempunyai asal-usul kuno, seperti roti dan keju, daging panggang dan rendidih, pai daging dan binatang buruan, sayuran direbus dan sup, dan ikan air tawar dan air laut. Buku masakan Inggeris kurun ke-14, Forme of Cury, mengandungi resipi-resipi untuk ini, dan berasal dari istana diraja Richard II.
Makanan lain, seperti ikan dan kentang goreng, yang dahulunya merupakan makanan jalanan bandar dimakan dari surat khabar dengan garam dan cuka malt, dan pai dan sosej dengan kentang lecek, bawang merah, dan kuah, adalah kini ditandingi dalam kemasyhuran oleh kari dari India dan Bangladesh, dan goreng kilas berasaskan masakan Cina dan Thai. Masakan Perancis dan Masakan Itali kini juga dipadankan secara luas. Britain juga cepat untuk menggunakan inovasi makanan segera dari Amerika Syarikat, dan berterusan menyerap gagasan masak-memasak dari seluruh dunia sementara pada waktu yang sama menemui semula akarnya dalam pertanian luar bandar lestari.
Masakan tradisional[sunting | sunting sumber]
Daging panggang Ahad[sunting | sunting sumber]
Daging panggang Ahad sekali dahulu adalah ciri terumum masakan Inggeris. Makanan malam Ahad secara tradisional termasuk kentang panggang (atau kentang masak atau lecek) menenami bersama panggang daging seperti daging panggang, biri-biri, daging babi, atau ayam panggang dan dikhidmat dengan sayur-sayuran lain, mereka sendiri biasanya rebus dan megkhidmat dengan suatu kuah. sos dipilih bergantung apda jenis daging: kacang kuda untuk daging lembu, sos pudina untuk biri-biri, sos apel untuk daging babi, dan sos roti untuk ayam. Puding Yorkshire biasanya menemani daging lembu (walaupun ia terdahulunya dikhidmat dahlu sebagai suatu "pengisi"), sage dan daging babi dipenuhi bawang merah, dan biasanya ayam yang dipenuhi parsley; kuah kini sering dikhidmat sebagai suatu iringan pada hidangan utama. Amalan mengkhidmat suatu makan malam panggang pada hari Ahad berkaitan dengan persediaan berhias diperlukan, dan pada amalan suri rumah melakukan cucian mingguan pada hari Isnin, apabila peninggalan sejuk panggang dibuat suatu hidangan mudah dihimpun. Hari Ahad pernah menjadi satu-satunya hari rehat selepas bekerja enam minggu; ia juga suatu demonstrasi bahawa rumah tangga adalah cukup makmur untuk mampu kos suatu yang lebih baik daripada makanan biasa. Suatu versi yang lebih teliti makanan malam panggang terdahulunya dimakan sewaktu Krismas, dengan hampir setiap perincian secara tegar dikhusus oleh tradisi. Sejak terdapat tersebarnya selepas Perang Dunia II panggang Krismas yang termasyhur adalah ayam belanda, menggantikan angsa zamanDickens.[2] Sebelum zaman ayam belanda murah, ayam panggang menjadi lebih umum daripada angsa, angsa menjadi sangat tidak sesuai untuk pemakan kumpulan kecil. Daging buruan seperti venison yang terdahulunya domain darjat yang lebih tinggi sering juga dimakan oleh mereka yang ingin mengeksperiman dengan suatu pilihan lebih luas makanan, oleh kerana galakan mereka oleh pemasak selebritis, walaupun ia tidak biasanya dimakan secara sering dalam rumah tangga biasa.
Sosej[sunting | sunting sumber]
Sosej Inggeris, secara percakapan digelar "bangers", adalah berbeza dalam cara yang mereka biasanya diperbuat dari daging segar dan jarang disalai, dikeringkan, atau secara kuat diperisakan. Berikutnya selepas zaman Perang Dunia II, sosej kelihatan mengaungi daging kualiti rendah, berlemak, dan keras. (Mengikut kata orang istilah "banger" berasal dari air keterlaluan ditambah pada campuran untuk mengukus sementara memasak dan meletupkan sarung dengan suatu hempasan.) Meskipun, telah adanya dalam tahun-tahun yang baru ini, dengan penjual daging dan pasar raya kini menjual kepelbagaian premium[4].
Daging babi dan lembu adalah kelihatan asas yang terumum, walaupun kepelbagaian gourmet mungkin mengandungi daging rusa, babi hutan, dsb., seperti Ada khususnya kepelbagaian serantau masyhur Lincolnshire herba, danCumberland yang panjang dan bergulung dengan banyak pejual daging memberikan resipi dan kelainan individu sering diwariskan melalui berketurunan, tetapi adalah biasanya tidak diperbuat dari daging diubat seperti pilihan Itali atau diadakan dalam suatu kepelbagaian yang ada seperti ditemukan di Jerman[5].
Pasar raya yang lebih besar di England akan menyimpan sekurang-kurangnya sedozen jenis sosej Inggeris: bukan hanya Cumberland dan Lincolnshire tetapi sering kepelbagaian seperti Daging Babi dan Epal; Daging babi dan Herba; Daging Lembu dan Stilton; Daging Lembu dan Mozzarella; dan yang lain. Ada dianggarkan lebih kurang 400 kepelbagaian sosej di United Kingdom.[6]
Sosej-sosej membentuk asas kodok dalam lubang, di mana mereka digabung dengan suatu memukul bertalu-talu mirip dengan sebuah puding Yorkshire dalam ketuhar, ini dapat dikhidmat dengan suatu kuah bawang merah dengan menggoreng bawang merah dipotong untuk mana-mana satu jam lebih pada suatu pemanasan rendah kemudian dicampur dengan suatu stok, wain atau bir kemudian mengurangkan untuk membentuk suatu sos atau kuah digunakan dalam bangers dan lecek.
masakan ini biasanya dimakan dalam keadaan yang tenang.
BalasPadam